Kategorier
Diabetes Kortisol

CRH og ACTH

CT-scanningen gav jo et positivt svar. Omend ikke det forventede svar. Jeg tror bare jeg og lægerne havde tænkt at der sad en godartet fætter lige til at pille ud. Men nej.

Jeg kom til møde som planlagt – denne gang med min hende der havde set mig før hende der “opdagede” kortisoloverproduktionen. Min spotmåling (blodprøve) af ACTH viste et for lavt tal. 3 (skal ligge mellem 7 og 64). Det var dog under suppressionstesten. Aner ikke om det har noget at sige. Ikke destomindre ville hun gerne lige lave en spotmåling mere. Dels på kortisol og dels på ACTH.

Derudover var jeg ikke længere “bare” en diabetes-patient. Jeg var overgået til “Sjælden-teamet” og jeg var blevet vendt både på konferencen om mandagen og de havde snakket med professoreren. Spændende spændende. “Professoreren”. (Jeg har googlet ham – han lyder klog. :)).

ACTH

Hurtigt forklaret og som jeg har forstået det er det det stof som hypofysen producerer for at fortælle binyrerne om hvordan produktionen af kortisol (bla) skal foregå. Og så vidt jeg kan forstå betyder lavt tal stop produktion og højt = fyr den af. Så hypofysen siger pt “køl ned drenge – der er rigeligt med kortisol i kadaveret!”.

Så hvad så egentlig nu

Jo. Jeg var selvfølgelig spændt på hvad planen nu skulle være. Og hvad den nye teori var. Hvis det ikke er binyrerne. Og ikke er hypofysen (der jo tilsyneladende gør hvad den skal). Hva så? Hun – lægen – forklarede mig at der var et andet stof. CRH. Som kom lidt længere indefra. Altså inde fra hjernen. Som sagde til hypofysen at den skulle producere ACTH. Sådan forstod jeg det ihvertfald. Sikke en kæde.

Anyway. Hun ville gerne lave en ny test. En CRH-test. Noget med at putte noget CRH ind i mig for at se om det ville øge ACTH-tallet. Noget i den stil. Det ville tage en formiddag og der skulle bestilles et par kloge hovedet og en stue til det. Det ville blive inden for 14 dage. 14 dage. Igen. Woaw. Var jeg ikke sjælden syg? Var det ikke med liiiiige at speede det lidt op? Nå, det måtte jeg jo bare acceptere.

Herfra var planen så at kigge på en MR-scanning. Altså at scanne hjernen. Men de ville ikke gøre det før CRH-testen da hvis man nu fandt noget som lignede noget og fjernede det uden at være sikker på at det var det der skulle fjernes… ja. Det gav selvfølgelig mening.

Så planen er CRH-test › MR-scanning. Og så tager vi den derfra.

Hvad kan jeg så konkludere. Stadig intet. Men den nye teori er at det altså ér i hjernen den er gal.

Lige nu er det lørdag. Det var onsdag jeg var til møde og jeg har ikke fået indkaldelsen endnu. Det er nok svært at få til at gå op. Jeg prøver at være tålmodig.

PS. spotmålingen er kommet tilbage fra lab’et. Uændret – 3 ACTH og for højt kortisol. Business as usual.

Skriv et svar